U bent hier
Home > Toogpraat > Amburon Belgian Craftbrewery stelt hun nieuwe Tungri Perfect Day voor

Amburon Belgian Craftbrewery stelt hun nieuwe Tungri Perfect Day voor

Vrijdag 15 september stelde Amburon Belgian Craftbrewery met trots hun nieuwe bier ‘Perfect Day’ voor. Dit bier is samen met de eerder verschenen ‘Walk On The Wild Side’ niet alleen het tweede bier dat genoemd wordt naar een nummer van Lou Reed, maar is ook het tweede gelimiteerde bier die de brouwerij op de markt brengt. Ik reed naar Tongeren om het in het proeflokaal aan de brouwerij te gaan proeven.

Ik werd meteen verwelkomt door vertegenwoordiger Maarten Reniers die zonder twijfelen het nieuwe bier onder m’n neus schoof. Het bleek een lekker verfrissend en dorstlessend bier met een ietwat droge afdronk. Ik herkende voornamelijk aroma’s van houtlagering en een lichte fruitige frisheid. Dit schepte de verwachting naar een stevige rinsheid, maar deze bleek heel mooi in balans dankzij een zoete toets en een kruidige afwerking.

Brouwer Bert Housen en zaakvoerder Davy Daniëls vertelden dat het de Tungri Blond was die 6 maanden gerijpt heeft op eiken Chardonnay vaten van wijnkasteel Genoelselderen waar ze slechts eenmaal gebruikt werden. Het resultaat hiervan was deze batch van de ‘Perfect Day’. Maar omdat het hout na gebruik steeds meer en meer verzadigd geraakt, zal de tweede batch langer moeten rijpen. Waarschijnlijk een 9-tal maanden. Daarna kan het houten vat nog maximaal 1 à 2 keer gebruikt worden.

De rinsheid die ik had waargenomen, is afkomstig van de ietwat zure Chardonnay die voorheen al in het houten vat heeft gezeten en als gevolg hiervan nu mooi doorkomt in het bier.

Je kan dit geslaagde en interessante experiment nog proeven zolang de voorraad strekt. Vergeet dan zeker niet om naast deze ‘Perfect Day’ de andere bieren ‘Tugri Blond’, ‘Tungri Bitter’, ‘Tungri Dubbel’ en ‘Walk On The Wild Side’ te proeven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top