Belgenius, Belgische traditie met een twist

Als je nog nooit van Belgenius gehoord hebt, is dat niet zo erg. Deze bierfirma bracht maar heel recent, kort na de zomer,  twee nieuwe bieren uit. Enerzijds is er de Citrus Strong Golden Ale, een ambachtelijk bier gebrouwen met drie perfect gebalanceerde citrus-hopsoorten – zoals de brouwerij het bier zelf omschrijft. Daarnaast is er de Slow Brewed Golden Ale, een bier dat meer dan 90 dagen gerijpt heeft. Ik kreeg de kans om beiden bieren uit te testen en te degusteren.

Citrus Strong Golden Ale

Kleur: Na het uitschenken van het bier, merk je meteen op dat het zijn naam niet gestolen heeft. Dit bier heeft een prachtige goudgele kleur en een mooi witte schuimkraag. Het is eerder wazig.

Geur en aroma: Het bier heeft een heel fruitige neus waarbij de nadruk voornamelijk op citrus ligt.  Dit zou afkomstig kunnen zijn van de Citra hop. Ook de andere twee hopsoorten, Simcoe en Centennial, hebben de eigenschap om in te staan voor citrustoetsen. Ergens ver weg neem ik ook wat geuren van steenvruchten waar. Het zou perzik kunnen zijn, maar daar ben ik niet helemaal zeker van.

Smaak: De eerste waarneming op de tong is een lichte citruszure smaak, die meteen overvloeit in een fruitige zoetheid. De bitterheid komt pas op het einde naar boven, na het effectief doorslikken van het bier. Kortom een bier dat qua smaken mooi in balans is wat betreft een licht zuurtje, verborgen zoetje en bitter afdronk. Het bier is redelijk prikkelend in de mond.

Slow Brewed Golden Ale

Kleur: In tegenstelling tot de schuimkraag van de Citrus Strong Golden Ale heeft dit bier een kleinere schuimkraag die redelijk snel inzakt. Opnieuw heeft het bier een mooie goudgele kleur. Het bier is helder met een lichte waas.

Geur en aroma: Wanneer ik het bier naar de neus breng, valt het fruitige boeket op. Citrustoetsen nemen hier de bovenhand. Ergens neem ik ook een wat zurige geur waar zoals die van groene appel of misschien zelfs een klein beetje azijnzuur. Dit zou eventueel afkomstig kunnen zijn door het feit dat het bier langer gerijpt heeft.

Smaak: Het bier rolt op de tong als  een zoetzure binnenkomer. De lichte rince is waarneembaar, maar de zoetigheid is sterker aanwezig. Dit maakt dat het bier iets stroperiger of plakkeriger overkomt dan de Citrus Strong Golden Ale. Dit zou een gevolg kunnen zijn van het rijpingsproces. Een bittere afdronk geeft ook dit bier een degelijke balans in smaak.

Beide bieren zijn aanraders als je houdt van de smaak van traditionele Belgische blonde bieren, maar toch opzoek bent naar een atypische twist. Hou wel in het achterhoofd dat Belgenius een merk is dat onder Fdw Brands valt, dat naast bier ook gins en likeuren op de markt brengt en het dus geen klassieke bierbrouwerij is. Tenslotte krijgen deze bieren van mij nog extra pluspunten voor de mooie en verfijnde designs van de labels.

Geef een reactie

Top