Brugs Bierfestival 2017

Zaterdag 4 februari maakte ik een daguitstap naar Brugge, met het openbaar vervoer, voor het tiende Brugs Bierfestival. Voor mij was het de eerste keer dat ik dit festival bezocht, maar ik had er enorm veel zin in want het was tevens het eerste bierfestival van het jaar.

Eens aangekomen, was het een beetje zoeken naar de juiste ingang. Die bleek aan het Belfort te zijn. Maar ook binnen vond ik alles redelijk chaostisch en niet zo goed aangegeven. Uiteindelijk heb ik iemand van BAB aangesproken en die legde me uit waar ik moest zijn voor de aankoop van de jetons, het proefglas en festivalboekje. We waren vertrokken!


Het was toch weer even zoeken om die eerste bierstand te vinden. Het was een soort zoektocht in en rond het Belfort, wat eigenlijk een heel unieke locatie is om zo’n festival te organiseren. Jammer genoeg was er te veel volk in een te smalle ruimte waardoor het drummen was tussen de (soms gefrustreerde) mensenmassa, en we minder konden genieten van het gebouw. Ik denk dat de organisatie de opkomst een beetje onderschat had en daardoor het overzicht ook wat verloren was.


Maar we waren hier natuurlijk voor het bier, en probeerden ons daarom niet te veel op te jagen in de mensenzee. Tijd voor het eerste bier! Ik koos voor een Zinnebir van Brasserie De La Senne. Een leuke frisse, bittere starter met een fruitige neus en de nadruk op citrus.


Ik bladerde verder in het festivalboekje opzoek naar het volgende bier dat ik graag wilde proeven. Mijn oog viel op brouwerij Toye. Niet alleen omdat ze slechts twee biertjes in hun gamma hadden, waarvan eentje nog gloednieuw, maar ook omdat ze een heel mooie stand hadden. Ik denk uitgebaat door de brouwer zelf en zijn partner. Ik ging voor hun nieuwe Goedendag Donker. Het bier had een prachtige amber-bruine kleur met een beige schuimkraag. Het was vooral de karamel die overheerste in de neus, samen met een kleine toets van gebrande mout. Eens op de tong proefde je vooral bitterheid en een klein zoetje. Een heel mooi, karaktervol bier, net zoals de stand.

Omdat het voor mij in de zalen van het Belfort toch wat te druk was (deels te wijten aan mijn claustrofobie), probeerde ik iets sneller richting de uitgang te wandelen. Onderweg nam ik wel nog even de tijd om te stoppen aan de stand van Siphon Brewing. Al hun bieren hadden heel mooie maar simpele etiketten, wat mij aansprak. Zij hadden hun saison, Blinker, bij. Omdat we in de lessen zythologie ook zullen proberen een saison te brouwen, wilde ik deze graag eens proeven. Blinker is een zeer volle saison, met typische citrusaroma’s en een bittere afdronk. Helemaal niet verkeerd dus!

We genoten nog even van ons glas op het binnenplein van het Belfort, om dan richting de biertent op de Markt te wandelen, waar het tweede deel van de standhouders stond.

Ik liet me verrassen door de spiksplinternieuwe Waardamse Pale Ale van Brouwerij Stokhove. Zij wonnen vorig jaar al met hun Tripel als beste bier van 2016 op dit festival volgens de bezoeker. Ook met hun Pale Ale zijn ze goed op weg om de prijs dit jaar binnen te halen als je het mij vraagt. Het bier had een prachtig volle schuimkraag, een zeer fruitige neus met toetsen van karamel en een bittere licht gebrande afdronk. Een heel mooi biertje!


Ondertussen schemerde het buiten toen ik een luchtje ging scheppen, en werd het Belfort mooi verlicht.

Ik wilde nog zoveel biertjes degusteren, maar je moet uiteindelijk toch keuzes maken. Ik ging voor de Cuvee Mam’Zelle van Brouwerij De Leite. Volgens de beschrijving een speciaal bier gedryherbt en gerijpt in eiken vaten uit médoc, met Enfant Terriple als basisbier. Een hele mond vol dus! Maar wat mij vooral opviel, was het verfrissende karakter van dit aangenaam zurige bier. Ik denk dat het bier een ideaal aperitiefbier zou kunnen zijn, al moet je hiermee wel oppassen want het bevat 8,5% alcohol.


Tenslotte wilde ik heel graag afsluiten met een bier van toch wel één van mijn favoriete brouwerijen, Het Anker. Ik koos voor Cuvee Van De Keizer Rood. Eén van de biertjes waar die uitdrukking van het engeltje dat op je tong pist voor mij helemaal klopt. Een fruitig (banaan), karamelachtige geur en een zalig zacht zoete smaak. De perfecte afsluiter van dit festival voor mij. Lekker!

Ik heb op dit festival geen enkel slecht bier gedronken. Het heeft dus gesmaakt! Wij gingen naar huis met twee verschillend bedrukte lege glazen.

Geef een reactie

Top