U bent hier
Home > Tournée générale > BXLBeerFest 2017

BXLBeerFest 2017

Tijdens het laatste weekend van augustus vond voor de eerste keer het BXLBeerFest plaats. Een gloednieuw bierfestival uit de grond gestampt door Jean Hummler van Moeder Lambic, Olivier Desmet van Nuetnigenough, Kevin Desmet van Belgian Beer Geek en Vincent Callut van Meet my Beers!. Het beloofde dus niet zomaar een bierfestival te worden, maar eentje waar er nog lang over gesproken zou worden. Niet alleen omdat het festival plaatsvond in hartje Brussel, maar ook omdat de aandacht hier duidelijk ging naar kleinere, artisanale brouwerijen uit binnen- en buitenland. Hét festival bij uitstek voor elke bierliefhebber.

Ik zakte zaterdag 26 augustus af naar Tour & Taxis en was meteen onder de indruk van de locatie. De oude hal was ontzettend ruim waardoor drummen niet aan de orde was, de indeling van de standen waren meer verspreid in kleine eilandjes in plaats van lange eentonige rijen en de look and feel van het festival klopte volledig in het plaatje. In een aansluitend zaaltje kon je terecht voor een hapje en was er zelfs een kleine beer shop te vinden. Buiten stonden dan nog enkele food trucks die het concept helemaal af maakte.

Ik kon jammer genoeg niet heel lang blijven, dus moest me beperken tot het proeven van 5 bieren. Ik had me voorgenomen om van de gelegenheid te profiteren en niets Belgisch te proeven én elk bier dat ik proefde moest uit een ander land komen. Ik dacht eerst dat dit een uitdaging zou worden, maar met het grote aanbod van ongeveer 50 verschillende brouwerijen bleek dit absoluut geen probleem te zijn.

Ik startte met een donkerrode Blue Planet van Rocket Brewing Company uit Denemarken. Deze saison kenmerkte duidelijke aroma’s van rode vruchten zoals besjes of frambozen. Hierdoor zat er ook een zachte rince in de smaak.

Met de Saison Rustique van Brasserie Dunham uit Canada bleef ik met dit tweede bier wat hangen binnen de saisonsfeer. Dit was voor mij persoonlijk het bier dat eruit sprong. Het bier had een moutige, licht houterige en fruitige neus. Ondanks dat het bier eerder droog aanvoelde, proef je in het begin een kleine hint van zoet maar nadien ontploft er een bitter bommetje in je mond.

Voor het derde bier dat ik proefde heb ik me laten leiden door de naam van het bier en de reden waar dit bier voor gebrouwen is. Ik koos voor een PMA (Positive Mental Attitude) van de Moor Beer Company uit het Verenigd Koninkrijk. Deze mooie amberkleurige pale ale had typische IPA aroma’s van tropisch fruit en citrus, en was daarnaast ook redelijk hoppig. Dit dorstlessende bier, gebrouwen als support voor Hardcore Hits Cancer, had een lange en stevige bittere nasmaak.

Melvin Brewing uit de Verenigde Staten had enkel bier mee in blikken, waardoor het al heel speciaal aanvoelde en dus als iets wat ik moest proberen. Ik koos voor de blonde Killer Bees. Het donkerblonde goudachtige bier had een honingachtige neus (wat niet abnormaal is omdat er honing aan toegevoegd werd). Maar door de honing ervaarde ik ook een dof kantje aan het bier op de tong. Geen echte hoogvlieger voor mij, maar voor de rest wel een degelijke en bittere nasmaak.

Afsluiten deed ik met een bier van Pravda Beer Theatre. Na het zien van hun Putin Huilo en Trump bier in de beer shop op het festival, wist ik dat er een hoekje af was bij deze brouwers. Ik koos voor een eerder gewone goudgele Зеник (Zenyk). Dit bier had een zeer kruidige en moutige neus. Ergens had het iets weg van een Belgisch witbier maar dan volmondiger en minder scherp. Dit was zeker een mooi en interessante afsluiter.

Uiteraard viel er nog heel veel meer te ontdekken op dit geslaagde bierfestival. Proficiat aan de organisatoren!
Ik kijk al uit naar de volgende editie!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top