U bent hier
Home > Toogpraat > I wish you a Beery Christmas

I wish you a Beery Christmas

Dit jaar zie je heel veel alternatieve adventkalenders opduiken. Ook de bierwereld kon niet achterblijven, waardoor het aanbod op korte tijd vrij ruim was. Ik had mijn oog laten vallen op de Beery Christmas Beer Advent Calendar van Saveur Bière (en ja, daar zat het coole design zeker voor iets tussen).

Van 1 december tot en met 24 december krijg ik de kans elke dag een nieuw bier te ontdekken. Ik deel graag mijn ontdekkingsreis met jullie, en probeer bij elk bier ook een degustatiefiche in te vullen. Nog meer details kan je ongetwijfeld vinden op mijn Instagramprofiel in mijn Instagram Stories.

1 december 2016: Saison – Basqueland Brewing Project

saison_basqueland-brewing-project

Naam: Saison
Brouwerij: Basqueland Brewing Project
Alcohol: 5,5%

Ondanks dat de brouwerij dit bier zelf als een saison etiketteert, heeft het voor mij meer weg van een IPA. Dit komt door het het zeer aanwezige aroma van exotisch fruit (perzik of abrikoos) en de bitterheid op de tong. Een leuk, troebel, goudgeel bier om mee te starten.

2 december 2016: Hara-Kiri – Sainte Cru

hara-kiri_sainte-cru

Naam: Hara-Kiri
Brouwerij: Sainte-Cru
Alcohol: 8%

Het etiket van dit bier, vernoemd naar een zelfmoordritueel bij de Japanse samoerai, ziet er beetje gruwelijk maar ook ontzettend cool uit. Na het zien van het etiket vroeg ik me dan ook af of ik aroma’s van cactus zou terugvinden in het bier. Maar persoonlijk proefde of rook ik niets dat met cactus te maken had. Wat ik wel kon waarnemen in dit troebel goudgeel-amberkleurig bier, was de geur van gist en een fruitig aroma. Het bier heeft dus wel iets weg van een Belgisch Tripel, maar is voor mij geen hoogvlieger.

3 december 2016: Winter Gorilla (Baltic Porter) – Sori Brewing

serious_sori

Naam: Winter Gorilla (Baltic Porter)
Brouwerij: Sori Brewing
Alcohol: 7%

“Serious beer for not so serious people” staat er te lezen op de kroonkurk van dit bijna zwart gekleurde bier, en dat zorgt meteen al voor een leuke start nog voor je het bier opent. Na het openen rook ik vooral koffie, chocolade en alcohol. Nadien bleek dat ze Cointreau toevoegen aan dit bier, dus dat zou een verklaring kunnen zijn. Verder is het een heel bitter bier. Ik wilde het eens testen in combinatie met een zoet gerecht. Aangezien het buiten koud was, koos ik voor pannenkoeken met bruine suiker. Dit gaf een leuke pairing als resultaat.

winter-gorilla_sori-brewing

4 december 2016: Winter IPA – Buxton Brewery

winter-ipa

Naam: Winter IPA (Red IPA)
Brouwerij: Buxton Brewery
Alcohol: 6,3%

De Winter IPA van Buxton Brewery was een wel zeer bittere van smaak. In principe een heel typische IPA met aroma’s van exotisch fruit en een bitter afdronk. De setting en silhouetten van elanden op het etiket zijn helemaal mijn stijl!

5 december 2016: Santas Hibernation – To Øl

santas-hibernation

Naam: Santas Hibernation
Brouwerij: To Øl
Alcohol: 6%

Ohja, een bier van de To Øl brouwerij maakt mij altijd enthousiast en meestal ook blij. Dit goudgele bier bevatte heel veel eigenschappen van een IPA door de bittere smaak en aroma’s van exotisch fruit zoals abrikoos, mango en pompelmoes. Maar dankzij de pompelmoes kreeg het een zeer citrusachtige neus. Samen met de aanwezigheid van koriander (wat ik er zelf persoonlijk niet kon uithalen) deed het mij ook een beetje denken aan enkele eigenschappen van een witbier.

6 december 2016: Samichlaus – Schloss Eggenberg

samichlaus-2

Naam: Samichlaus
Brouwerij: Brauerei Schloss Eggenberg
Alcohol: 14%

Dit zeer speciale bier wordt slechts 1 keer per jaar gebrouwen, op 6 december. Deze editie uit 2015 is zeer donker, zoet, winters en exclusief want er werden slechts 20.000 flesjes van gebrouwen. Dit moet toch wel het sterkste bier zijn dat ik ooit al gedronken heb. Zeer vineus, maar de moeite waard!

samichlaus

7 december 2016: The Immortal IPA – Elysian Brewing

Naam: The Immortal IPA
Brouwerij: Elysian Brewing
Alcohol: 6,3%

Voor dit bier vulde ik geen degustatiefiche in… Just another American IPA!

immortal

8 december 2016: Xmas Chocolate Muffin – Kees Brewing

Naam: Xmas Chocolate Muffin
Brouwerij: Brouwerij Kees
Alcohol: 8%


Ik durfde dit bier eerst niet goed drinken, en tegelijk was ik ook super nieuwsgierig naar hoe het ruiken en smaken. Het kon ook niet anders dan speciaal zijn met zo’n naam. Geloof het of niet, maar je proefde en rook de chocolade echt heel goed. Dat maakte het voor mij persoonlijk een beetje te (chocolade)bitter.

9 december 2016: Saison du Japon – Hitachino (Kiuchi Brewery)

Naam: Saison du Japon
Brouwerij: Hitachino (Kiuchi Brewery)
Alcohol: 5%

Mij vriend was zeer enthousiast over dit bier, en eigenlijk over alles wat met Japan te maken heeft. Het etiket en de kleur van het bier zagen er alleszins aantrekkelijk uit, maar de smaak stelde me teleur. De zure en gistige smaken en aroma’s zijn gewoon niet helemaal mijn ding.

saison-du-japon

10 december 2016: Cacao Mint Stout – Thornbridge Brewery

11 december 2016: Oppigårds Thurbo Double IPA – Oppigårds Bryggeri

Naam: Oppigårds Thurbo Double IPA
Brouwerij: Oppigårds Bryggeri
Alcohol: 8,5%

Dit mooie amberkleurige bier maakt haar naam van Double India Pale Ale helemaal waar. Dit bier is zeer bitter van smaak en heeft een heel hoppige neus met aroma’s van exotisch en tropisch fruit (ik denk aan mango en perzik) en een beetje citrusachtige toetsen. Zeker geen slecht biertje!

Oppigårds

12 december 2016: La Passion Tang Sour – Lervig Aktie Bryggeri

Naam: La Passion Tang
Brouwerij: Lervig Aktie Bryggeri
Alcohol: 7%


Terwijl ik mijn reis naar Noorwegen aan het plannen was, degusteerde ik deze Noorse Sour Ale. Normaal gesproken ben ik niet zo voor zure bieren, maar door de aanwezigheid van passievrucht in neus en mond werkte dit bier zeer dorstlessend. Ik kijk al uit wat ik in Noorwegen zelf zal ontdekken.

13 december 2016: Drunken Sailor – Crew Republic

14 december 2016: Ancho Dark Lager – Tempest Brewing

Naam: Ancho Dark Lager
Brouwerij: Tempest Brewing
Alcohol: 5,1%

5,1% voor zo’n donker bier is binnen zijn stijl niet meteen gebruikelijk. Maar als je dacht dat dit het enige speciale kantje aan dit bier was, heb je het mis. Op het eerste gezicht ruikt dit bier naar gebrande koffie met een toets van chocolade. Na een tijdje komt er een pikante toets vrij op de tong en de lippen. Dit komt omdat er chilipepers verwerkt zijn in dit bier. Ik kok het bijna niet geloven dat je de pikantheid zo goed kon waarnemen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top