U bent hier
Home > Tournée générale > Leuven Bierweekends – Deel 1: Leuven Innovation Beer Festival 2018

Leuven Bierweekends – Deel 1: Leuven Innovation Beer Festival 2018

Het zit erop, de Leuven Bierweekends, nu ook de maand april achter de rug is. Wat mij betreft mag Leuven het hele jaar door Bierweekends organiseren.

Het eerste weekend, 14 en 15 april, stond in het teken van innovatie in de bierwereld tijdens het Leuven Innovation Beer Festival. Het jaarlijkse festival dat plaatsvindt in voormalige brouwerij De Hoorn was toe aan zijn vierde editie. Voor mij was het de derde keer dat ik afzakte naar het festival.

Met haar 17 standen is dit bierfestival zeker niet het grootste, maar toch trekt het heel wat binnen- en buitenlandse belangstelling. De setting is perfect, de prijzen zijn schappelijk als je weet dat meer dan 80% buitenlandse brouwerijen zijn en de ambiance is gewoon gezellig.

Wat ik zelf ook fijn vind aan het Leuven Innovation Beer Festival is dat het eens iets anders mag en kan zijn dan een gewone IPA, Tripel of Stout. De brouwers die hier staan, durven experimenteren. Het ene experiment is al wat geslaagder dan het andere.

De voorbije jaren merkte ik ook op dat tijdens dit festival je algemene aankomende trends in de bierwereld kan waarnemen. Zo waren er tijdens de eerste editie de IPA’s en een jaar later Sour Ales. Ik was dus benieuwd of er dit jaar opnieuw een bepaalde tendens voelbaar zou zijn.

De Russen van Red Button Brewery deden alvast een poging met hun felgekleurde regenboogbieren met Thai Blue Tea, rode kaviaar of Halva en mooi gedesignde blikken. Hun bieren gingen vlotjes weg, want iedereen wilde deze kleurrijke bieren toch eens geproefd hebben. Ik koos voor hun paarsblauwe ‘Soledad’, een White IPA met lychees en Thai Blue Tea. De zeer zacht fruitige bloemige neus zette zich voort in een redelijk vlak en verder niet complex bier. Ziezo, dat hebben we dan ook weer gehad.

 

Naast Red Button Brewery waren er nog brouwerijen die speelden met kleuren. Op zo’n manier dat ze bij mij soms een echte mindfuck veroorzaakte. Zo presenteerde Brussels Beer Project hun collaboration brew met De Molen ‘True & False’, een blonde gerookte stout. De mannen van Crazy Brew pakten dan weer uit met hun ‘Black Monk’ van 15% die een verrassend lichte goudgele kleur had. De Siberische quadrupel bracht trouwens ook een gevoel van nostalgie naar boven bij mij, want onafgezien van de alcoholische neus deed hij me even denken aan grootmoeders zoete cake.

Crazy Brew is niet de enige brouwerij die serieus durft te spelen met alcoholpercentages. Ik zie meer en meer brouwers die bieren uitbrengen met enerzijds extreem hoge alcoholpercentages van boven de 10%, en die anderzijds inspelen op de trend om bieren uit te brengen die dan weer een zeer laag percentage bevatten van onder de 5%. Alles hiertussen is al bijna ‘mainstream’ te noemen. Deze opkomende tendens was ook vast te stellen tijdens het festival aan bijna elke stand: Galway Bay Brewery biedt bieren aan tussen 3,9% en 12%, South Plains Brewing tussen 3,5% en 9%, Vibrant Forest tussen 3,5% en 11,5% en ook het Spaanse Lo Vilot haar aanbod zit tussen 4,5% en 10%.

Tenslotte blijven de echte frisse, fruitige, bittere doordrinkbare IPA bieren het ook nog altijd heel goed doen bij mij en binnen die categorie onthou ik vooral ‘You Want Me’ van Brussels Beer Project en ‘Sume’ van Pühaste Brewery vanwege de kleur, aroma en smaak en de zeer vette labels.

 

Binnenkort lees je meer over het tweede weekend van de Leuven Bierweekends ‘Food & Hops’.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top