U bent hier
Home > Tournée générale > Zythos Bierfestival 2017

Zythos Bierfestival 2017

Zaterdag 22 april had ik m’n jaarlijkse afspraak met het Zythos Bierfestival in de Brabanthal in Leuven. Aangezien ik zelf vlak bij Leuven woon, ben ik al een aantal jaren van de partij. Maar dit jaar zou het anders zijn, want na een schooljaar zythologie ga je nu eenmaal anders met bieren om.

Ik had op voorhand niets specifiek opgezocht of voorbereid, en liet me voornamelijk leiden door mijn intuïtie, wat ik kende of net helemaal niet en de aantrekkingskracht die de stand van de brouwerijen of bierfirma’s uitstraalden.

Mijn eerste proevertje was er dan meteen ook eentje die ik normaal gesproken nooit zelf op café zou bestellen. Gewoon omdat dat nét kan op een bierfestival. Ik koos voor een Tungri Blackberry Experiment Op Hout van brouwerij Amburon Belgian Craftbrewery, wat meteen voor een hele mond vol zorgde. Vooral het aroma van vanille, houtlagering en rode vruchten kwamen naar voor. Het bier was niet super volmondig, maar had wel een aangenaam zure smaak. Het donkerrode en troebele uitzicht maakte dit bier een leuke starter.

Na een ietwat zuurdere opener ging ik opzoek naar iets fruitiger en bitterder. Mijn oog viel op de opmerkelijke stand van bierfirma Totem, en voornamelijk dan de personen achter de stand. Zonder te weten of ik de naam van het bier correct uitsprak, bestelde ik een Audumla, Fruity Milk IPA. Deze American style IPA had een zeer sterk aroma van exotisch fruit, waarvan ik vermoed dat het om mango en citrus ging. Dit aroma van exotisch fruit trok ook door naar de smaak van het bier, waardoor het evolueerde van lichtzoet naar bitter.

De volgende stand die mijn aandacht trok, was die van bierfirma Enigma. Niet alleen omdat klasgenoten de bieren van deze brouwer adviseerden, maar ook door de coole, kleurrijke, rock-‘n-roll-achtige designs en etiketten… Bijna pure metal of hardrock. Om in de fruitige categorie van m’n vorige bier te blijven, bestelde ik een Dragora. Het blonde bier had een heel mooie heldere kleur en een lichtzoet tropisch fruitaroma gecombineerd met verse hoppen. Dit resulteerde in een mooie gebalanceerde bittere afdronk.

Voor het volgende bier wilde ik het eens over een andere boeg gooien, en werd ik aangetrokken door de stand van brouwerij Contreras en hun cuberonbier Curieuzeneuske. Ik ben zelf verzot op cuberdons en daarom wilde ik dit bier persé proberen. Uiteraard is het geen verrassing dat het bier enorm rook naar cuberdons. Maar ik verwachtte ook een plakkerige en zoete smaak, terwijl deze dan weer eerder zoet-bitter en mooi in balans was. Het bier verraste me dus enorm, maar eentje is meer dan genoeg.

Na het zoete fruitbier, ging ik opzoek naar een bittere tripel. Ik bestelde een Herberg Tripel van brouwerij Den Herbeg, omdat het een ongewone tripel leek met aroma’s van perzik en ananas. Helaas kon ik deze aroma’s zelf niet terugvinden in het bier en viel ook de smaak wat tegen. Voor mij was het een hoppige, bittere en eerder platte tripel. Geen winnaar.

De vrolijke en aantrekkelijke stand van bierfirma De Hemelbrouwers kon me dan weer wel bekoren met een Eulegoemse Hemelhopper. Deze India Pale Ale had niet de geur van een gemiddelde IPA, maar rook eerder esterig, zoet en fruitig. De smaak was sterk bitter en het bier had een prachtige kleur. Ik vond dit een zeer correct bier.

Om af te sluiten, koos is de Churchill’s Delusion van het Brussels Beer Project. Ik had er al veel over gehoord, maar het was de eerste keer dat ik dit bier proefde. In mijn neus vond ik vooral geuren van gebrande mout, koffie en chocolade terug. Qua smaak overheerste vooral een bittere koffiesmaak. Meestal zijn dit soort bieren voor mij té ‘koffie-achtig’, maar bij dit bier viel het goed mee. Ik was dus blij met mijn laatste keuze.

Desondanks ik niet vaak teleurgesteld werd door de door mij geselecteerde bieren, vond ik ook niet meteen dat ik dit jaar echte hoogvliegers had geproefd. Mijn vriend en ik bespraken het nog verder tijdens onze terugreis en concludeerden dat ik misschien nu al een biersnob aan het worden ben. Ik hoop natuurlijk van niet! 😉
Uiteraard ga ik volgend jaar gewoon opnieuw terug, maar probeer ik tussendoor ook meer te genieten. Dus tot op editie 2018!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top